länkar och litteraturtips (links and books) – cancer

flagga svensk(Sidan är under redigering … Still adding links… ) 5 927 ord/ words
(No English version -yet. some English links though …)
Senaste tillägg – om gurkmeja: 2016 07 22
Senaste tillägg – om maskros, TED Talk av prof. Dr. Siyaram Pandey, Univ. of Windsor:
2016 11 26
Senaste tillägg – om autofagi, nobelpristagaren i fysiologi och medicin Yoshinori Ohsumi:
2017 01 04
senaste tillägg – om hur diet kan förstärka cytostatikans effekter, dr Mercola site:
2017 03 19
senaste tillägg – om hur cytostatika kan befrämja spridning och uppkomst av cancer:
2017 07 11
senaste tillägg och uppdatering –  en underbar video om mat för kropp och hjärna av prof. Charlotte Erlanson-Albertsson samt korrigerar en del länkar 2018 01 03
senaste tillägg – länkar till Dean Ornish nätplatser om livsstil som medicin och för att befrämja god hälsa 2018 10 25

Av länkarna och litteraturtipsen som jag lagt på den här sidan har jag läst en del ingående medan de andra bara blivit flyktigt noterade som möjligen intressanta, att kanske undersöka närmare i framtiden.
När jag gissade att tumören jag upptäckt var cancer och sedan fick det bekräftat, så var det bråttom. Bråttom att hitta information, att förstå vad jag kunde göra för att hejda, stoppa, ta bort och nu när det är borta, se till att den inte kommer igen. Så här finns många länkar. De visar i alla de olika riktningar jag sökt svar. Inget är uteslutet eller förlöjligat pga medicinsk korrekthet eller bristande sådan. Vad enskilda människor har upplevt hjälpa är lika viktigt att undersöka och ta till sig som de vetenskapliga studier som görs. För att bilda mig en förståelse och med den som grund kunna välja och fatta beslut om det jag faktiskt själv kan göra.

Innehållsförteckning (Content)

För din hälsa

En video om >> Mat för kroppen och hjärnan från Lunds universitet av Charlotte Erlanson-Albertsson  professor som under 25 år forskat om aptitreglering, kroppens energibalans och om hur vi ska äta för att hålla oss friska och glada, både kroppen och hjärnan.
till innehållsförteckning

De länkar och litteraturtips jag hittade på och valde ut först.

De verkade mest trovärdiga, förklarande, omfattande och möjliga att använda i mina dagliga val.

 • Elain Cantins >>”The Cantin Ketogenic Diet- For Cancer, Type 1, Diabetes & Other Ailments” 2012.
 • Dominic D ’Agostinos artikel ”Cancer as a metabolic disease: implications for novel therapeutics (min översättning:Cancer sedd som en ämnesomsättningssjukdom: förutsättningar för nya terapier” ) publicerad online in Oxford journals ”Carcinogenesis” 16 dec 2013. (ladda ner direkt som pdf >>Cancer as a metabolic disease bgt480.)
  Thomas N. Seyfried,* Roberto E. Flores, Angela M. Poff, and Dominic P. D’Agostino
  Carcinogenesis. 2014 Mar; 35(3): 515–527.
  Published online 2013 Dec 16. doi: 10.1093/carcin/bgt480
  PMCID: PMC3941741
  >> en länk till en TED-talk av A. D Àgostinos om diet och cancer 2013 12 04
 • Maria von Trebens ”Hälsa ur Guds apotek” (länk till adlibris nätförsäljning) Beskrivning av örters läkande egenskaper, exempel, erfarenheter, beredningar samt recept från bland andra Abbé Kneipp, Hildegard av Bingen, …
  Man kan komma ihåg att cytostatikan Taxotere är utvunnen ur en viss art av kanadensiska idegranar. Numera är de verksamma substanserna ersatta av en syntetiskt framställt ”medicin”, men från början var det en ”naturmedicin”. Idegranens släktnamn är Taxus, därav namnet Taxotere. Docetaxel är en annan cytostatika som jag fått injicerat. Citerat från FASS ”Docetaxel är en substans som har sitt ursprung i barren från idegranen. Docetaxel hör till gruppen cancerläkemedel som kallas taxoider.”

till innehållsförteckning

Människor som skrivit om hur de botat sin cancer

På den här webbplatsen, www.chrisbeatcancer.com. Tyvärr är den på engelska enbart, men det finns många länkar och intervjuer med människor >>som botat sin egen och andras cancer och >>skrivit om det. Den jag sist hörde talas om var Bill Henderson

Cancer kan botas av av Lena Forsberg-Ljungqvist, insjuknade 1990-1991

> Kerstins preventiva cancerblogg av Kerstin som diagonistiserades 1998 och fortfarande lever 2015

>”The Elain Cantin Ketogenic Diet – For Cancer, Type 1, Diabetes & Other Ailments” 2012. Av Elaine Cantin

”Janet

“Surviving Terminal Cancer: Clinical Trials, Drug Cocktails, and Other Treatments Your Oncologist Won’t Tell You About,” (Att överleva dödlig cancer: Kliniska försök, mediciner och andra behandlingar som din onkolog inte berättar för dig om.)
Ben Williams, Ph.D., professor emeritus i Experimentell Psykologi på ”University of California, San Diego”, var diagnostiserad med ”multiform glioblastoma”. Han lever 19 år senare. Han beskriver bland annat ett svampextrakt som i Japan används rutinmässigt för att behandla cancer.
Läs mer om honom och andra på Dr Mercolas webbplats: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/09/atrocious-state-cancer-treatment.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20160409Z2&et_cid=DM102110&et_rid=1434860808 
till innehållsförteckning

Örtmedicin

 • Maskros, en ”TED-talk” om att maskrosen innehåller ämnen som dödar cancercellerna (stimulerar apoptosis) av Dr. Siyarama Pandey 2014 11 26  länk >>https://www.youtube.com/watch?v=xTNpzJ_d9Ic
 • >> pdf Arthandbok_2011_nytryck_2012. Ta med den här när du ska ut och leta örter.
 • Maria von Trebens ”Hälsa ur Guds apotek”, örtmedicin, räknas idag till alternativmedicinerna. Beskrivningen av de olika örternas läkande egenskaper har jag försökt lära mig samtidigt som jag letat efter dagsaktuell forskning som kan bekräfta och förklara deras egenskaper på ett språk som är vedertaget idag.
 • Svenskdroppar, en gammal universalmedicin som M.Von Treben har ett recept på i sin bok. Örtblandningen finns att köpa ute i hälsokostbutikerna men den är modifierad för att vara godkänd för försäljning.
 • Ringblomma. Jag försökte ta reda på om det gula färgämnet i ringblomma är detsamma som i gurkmeja, men har inte hittat något om det än. Det färgar då in köksbänken på samma erbarmligt goda sätt. Nästan omöjligt att få bort. Köpa ringblomma: Grön Gåva
 • Åker-(ängs-)fräken, Equisetum arvense (åkerfräken) >> Henriette´s Örtplats, >> (Oklart om både åker och ängsfräken fungerar lika bra. De örtterapeuters beskrivningar jag läst eller sett skiljer inte på dem. Skillnaden beskrivs bra  och tydligt i den här beskrivningen, den finns också beskriven i Krook-Almqvists Flora.
  Däremot varnar de mot att använda sump- eller kärrfräken. Den ser väldigt annorlunda ut, så den eller de är lätta att undvika.
 • Nässla Anses befrämja njurarna enligt M.von Trebens sammanställning av örter och i folkmedicinen. Den anses också befrämja god hårväxt. Den används både utvärtes och invärtes. Inom tao medicinen är njurarna kroppens batteri, deras funktion står för vår energi. Den gamla historien om Simson och Delila, i vilken Delila fann att Simsons styrka satt i hans hår och klippte av det, visar att idén om att vitalitet och styrka är kopplat till god hårväxt är gammal. Jag behöver inte gå tillbaka i historien för att hitta den idén, när mitt hår tappar glans och spänst eller jag till och med tappar det så ser jag det som ett symptom på att något inte står rätt till med mig.
 • Salvia
 • Diverse örter: >> Gårdsägare i Enånger som inriktat sig på örtodling och kursverksamhet ”Örtblomman”, de har även en liten >> faktasida.
 • Tips på örter från >>Dr mercolas webbplats.

Sedan är det inte bara örter som befrämjar hälsa på olika sätt utan även alger, frukter och bär, rötter, löv och bark från både träd och buskar.

All information om hur man stöttar immunförsvaret, min självläkande förmåga, har jag letat efter och det har blivit en hel del. Elain Cantins diet och levnadsråd under hennes tillfrisknande handlar mycket om att stötta immunförsvaret.
Under mina försök att följa och göra så som Elain Cantin gjort, letade jag efter förklaringar till varför de åtgärder hon föreslår skulle fungera. Inte alla, men många av dem förklarar hon ingående och väl. Men det är ändå frågetecken kvar och jag vill gärna få det hon berättar bekräftat från andra håll. Jag har svårt att följa blint, utan vill gärna veta varför. Hennes diet stöds till stora delar av Antonio D´Agostinos artikel ”Cancer sedd som en ämnesomsättningssjukdom” publicerad online i Oxford Journals 16 december 2013. Sedan var det förutom de delar jag bara stod väldigt frågande inför, som att t.ex äta melanintabletter för att sova, de råd som var svåra att följa och förstå på grund av att hon bor i USA och jag i Sverige. Det var svårt att förstå exakt vad de syftade på? Vad menade hon till exempel med att undvika rött kött? Vad innefattar ”rött kött”?

Så jag har letat bland länkar, litteratur och föredrag på nätet. Ofta har jag inte hittat ett direkt svar, utan bara nästan och det har gett mig uppslag till att söka mig vidare och allt vidare, i takt med att min förståelse av hur min kropp, min hjärna, hela jag fungerar. Eftersom jag samtidigt genomgått behandlingen och rehabilitering, och efter det rehabilitering från rehabiliteringen, så råkar jag ut för kroppsliga fenomen som på ett väldigt direkt och konkret sätt ger mig visar hur det fungerar även om jag inte alltid förstår varför. Det ger upphov till fler frågor.
till innehållsförteckning

Oxidanter

… Om att antioxidanter ”stärker celler” – även cancerceller och gör att cancern växer snabbare – en svensk forskare (Sahlgrenska om jag inte minns fel.) har gjort en studie som han publicerat i år 2017 eller förra året 2016.
Bra med måttligt av antioxidanter om man inte redan har några cancerceller som fått övertaget. (Kroppen tar hela tiden hand om ”felaktiga” celler, även felaktigheter som kan utvecklas till cancer och destruerar dem.) Kroppen strävar hela tiden efter balans och skapar det om vi inte hindrar det, att överdosera antioxidanter får kroppens jämvikt tillfälligt ur balans. Vi kan, så vitt jag förstår, hjälpa till att hålla en ”hälsosam” balans.
till innehållsförteckning

De länkar och den litteratur som verkar mest förklarande och aktuell nu 2016 07 18 är:

 • Dean Ornish har grundat Forskningsinstitutet för Förebyggande Medicin (Preventive Medicine Research Institute) samt ett Medicinskt livsstilsprogram.
 • Akademin för allmän integrativ medicin har en webbsida med lite olika utbildningar. >> http://www.acimconnect.com/
 • En engelskspråkig länk till en video med rubrik om autism men den handlar om egentligen om att uppnå hälsa (a link to a video about autism adressing the issue about retrieving health) >>Clinical Perspectives – S Chandra, MD – on autism
 • En länk till >> Dr Mercolas webbplats (engelskspråkig) om hur en ny cancerstudie verkar stödja det Antonio d´Agostino skriver i sin artikel ”Cancer as a metabolic disease: implications for novel therapeutics (min översättning:Cancer sedd som en ämnesomsättningssjukdom: förutsättningar för nya terapier” )
  och stödjer också varför Elain Cantines diet fungerade. Det vill säga att problemet är mitokondriernas förändrade (läs bristande) funktion och att ev. dna-förändringar är eller kan vara en följd av det. Men jag har inte kollat själva studien som Dr. Mercola bygger artikeln på. Men att jag mådde och tålde cytostatikabehandlingen förhållandevis bra och att mina besvär nu efteråt verkar vara mer måttliga än många andras – är sant och jag höll diet. Att läsa det här nu motiverar mig till diet och det som jag just nu är upptagen med, få bort ev. inflammatoriska tillstånd.
 • >> Medicinsk ordbok
 • Giulia Enders ”Charmen med tarmen” (ty.” Darme mit Charme”) som kom ut 2014. Det var troligen tack vare de insikter och råd jag fått genom den som jag klarade min tre veckor långa resa i Asien med vändpunkt på Tonga så bra som jag gjorde. Mina tre magsjuka resekamrater kommenterade det ”Jaha, och varför har du en sådan plåtmage då?” Resan gjorde jag lite knappt ett och ett halvt år efter upptäckten av tumören. En del av det Giulia Enders skrier om hade jag redan tillägnat mig från annat håll men det är bra att få höra det från flera håll och ju tillförlitligare, genom vetenskapliga studier, desto bättre.
 • Jag såg en blänkare om ett uttalande av professor Gregor Reid om skillnader mellan bakteriestammar i brösten hos friska jämfört med cancersjuka. Jag söker utredningen som ligger till grund för uttalandet och förutom kopplingar till cancer även till reumatism (den länken ligger på inlägget ”mina små besvär”:
  Intervju upplagd på Nutraigredients (Näringsämnen.com) med prof. Gregor Reid, Western University, forskare på microbiota (kroppens bakterieflora)>> http://www.nutraingredients.com/Regulation-Policy/Fed-up-Probiotic-research-veteran-issues-global-call-to-action På samma webbsida finns fler länkar om probiotika och cancer.
  Vetenskaplig artikel som visar att vissa bakteriestammar i brösten är större hos de som har bröstcancer >> http://aem.asm.org/content/early/2016/06/06/AEM.01235-16
  Länk till sidan med Western universitys forskning. >> http://www.uwo.ca/research/
  Länk till sidan om Gregor Reid på Western Univeristys webbplats >> https://www.schulich.uwo.ca/urology/people/bio/Reid,%20Gregor.html
  Länk till intervju 2010 med Gregor Reid på tidningen(?) Sciencewatch (Vetenskapsnytt) webbplats>> http://archive.sciencewatch.com/ana/st/probiotics/10junProReid/
 • 2015 års nobelpristagares rön inom kemin. Forskarinsatser som har stor betydelse för att förstå hur cancer uppkommer och hur kroppen reparerar sig och misslyckas med att reparera sig.
  Citat från Nobels webbplats 2016 02 22, org. Nobel Media AB 2014. Web. 22 Feb 2016. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2015/.
  ”The Nobel Prize in Chemistry 2015 was awarded jointly to Tomas Lindahl, Paul Modrich and Aziz Sancar ”for mechanistic studies of DNA repair”.
  Min översättning: (Nobelpriset i kemi 2015 delades mellan Tomas Lindahl, Paul Modrich and Aziz Sancar ”för studier av mekanismerna bakom hur DNA repareras-”) spontant av kroppen får väl tilläggas, för att inga missförstånd ska uppstå.En populärvetenskaplig introduktion skriven av Ann Fernholm kan du läsa här.>>popular-chemistryprize2015-sv.
  Popular Science Background given by Ann Fernholm: >>”DNA repair – providing chemical stability for life”
 • 10.50–12.40 The Nobel Prize in Chemistry
  The cells’ toolbox for DNA repair
  Introductions by Sara Snogerup Linse, The Nobel Committee for Chemistry The intrinsic fragility of DNA
  Tomas Lindahl, Francis Crick Institute, Clare Hall Laboratory, Hertfordshire, UK.
  Tomas Lindahl (1938) disputerade på Karolinska Institutet 1967 och arbetade mellan  1978 -1982 som professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Göteborgs universitet.Mechanisms in E. coli and human mismatch repair
  Paul Modrich, Howard Hughes Medical Institute and Duke University School of Medicine, Durham, NC, USA Mechanisms of DNA repair by photolyase and excision nuclease
  Aziz Sancar, University of North Carolina at Chapel Hill, Chapel Hill, NC, USA
 • Nobelpriset i fysiologi och medicin 2016 till Yoshinori Ohsumi
  The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2016, The Nobel Assembly at Karolinska Institutet
  >> Pressmeddelande på Svenska (PDF)    ”Årets Nobelpristagare har upptäckt och klarlagt maskineriet som styr autofagi, en fundamental process för nedbrytning och återvinning av cellens egna beståndsdelar….”
  >> Advanced information in English (PDF)

till innehållsförteckning

Länkar och litteraturtips (Links and litterature)

till innehållsförteckning

Smakförändringar

Jag försökte hitta något som kunde förklara smakförändringarna jag kände och vad det kunde vara tecken  på.

till innehållsförteckning

Om stress, insulin och ”socker”. (About stress, insulin and ”sugar”.)

Det vi kallar socker och en del av sockerarterna som fruktos och glukos är olika typer av kolhydrater. Av flera anledningar är det av värde att veta mer om socker, stress och insulin och hur våra reaktioner på dem hänger samman.
T.ex så producerar vi inte insulin när det blir mörkt och stress ökar blodsockernivåerna. Och efter att ha slutat med min kolhydratfasta  så fick jag sockerdarren så fort jag åt, även om det bara var filmjölk eller gröt – och jag förstod inte vad som hände.
Att diabetes, eller rättare sagt, höjda sockernivåer på något sätt hänger ihop med cancer gör också att det känns viktigt att veta mer om hur det fungerar- egentligen.

till innehållsförteckning

Fetter (Fats)

till innehållsförteckning

Mat, diet, magens och de inre organens hälsa.

 • >> pdf Vägen+till+ekologisk+mjölkproduktion, jordbruksverket. En koll av vad ekologisk mjölkproduktion innebär för mjölkens kvalitet.
 • >> Tinas magmat mot MbCrohn och ulcerös colit,
 • >> ”Tillbaka till mitt liv”. Om Inflammationsfri diet (IFD). Bloggförfattarinnan skriver ”Jag har diagnosen Spondylartrit (kroniska ledinflammationer) och en nyligen identifierad Ulcerös Kolit (kronisk tarminflammation). I början av juni 2011 ändrade jag mina kostvanor och kort därefter började mina symptom försvinna. En månad senare var nästan all värk borta och mina blodprover hade normaliserats.”
 • >>Karl Hulten skriver om hur meditation kan hjälpa och även om hur stress påverkar magens hälsa.
 • >> En artikel om Psykologisk stress påverkan på inre organ, publicerad på ncib (US National Library of Medicine National Institutes of Health).
 • >> Pågående forskning om livsmedel.(2001). Professor Maj-Lis Hellenius är föredragshållare under UR: tema Samtiden i Programserien ”Mat piller och pulver”, föredraget ”På professorns tallrik”.
  Tillsammans med Anette Jansson som är nutritionist på Livsmedelsverket föreläser de om Livsmedelsverkets nya rekommendationer och kostråd. Rekommendationerna har sammanställts av nutritionister på livsmedelsverket i en bok under namnet  (Nordic Nutrition Recommendations) och ges nu ut (2015). På Livsmedelsverkets nätplats skriver man >> så här.
  Programmet är inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm. Tyvärr finns inte programmet kvar.
 • Mat som belöning och beroende
  Produktionsår:2012Längd:40:58Tillgängligt till: 1 juli 2017
  Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, punkterar en rad myter och talar om vilka mekanismer som egentligen styr vår aptit och vår energibalans. Smaksinnena talar om vad vi ska äta, men det finns också en rad andra faktorer som påverkar vårt ätande: belöning, tillgänglighet och smart marknadsföring. Människan har på ganska kort tid förändrat sina matvanor, framför allt gäller detta konsumtionen av fett under de senaste 30 åren. Det mest allvarliga är barnfetma, och allra mest ser man detta vid Medelhavet. Varför säger då inte våra kroppar stopp? Moderator: Arne Jarrick. Från Vetenskapsrådets kvartalsseminarium Mat på gott och ont. Inspelat 31 maj 2012.
  Finns tyvärr inte kvar att se på urplay.se
 • Föredrag om ”Mat som belöning och beroende” av Charlotte Erlandsson-Albertsson prof. i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Programmet är producerat 2012 under UR:s tema samtiden i programserien ”Mat som drog och kultur”.
  >> http://www.ur.se/Produkter/171523-UR-Samtiden-Mat-som-drog-och-kultur-Mat-som-beloning-och-beroende Från Urplay.se (From a free swedish broadcasting website Urplay.se)
 • G. Peterssons rapporter för cancer och allergifonden
  Observera att inga källreferenser anges i följande rapporter gjorda av Göran Petersson februari 2013, biträdande professor emeritus, Kemi och kemiteknik, Kemisk miljövetenskap, Chalmers (CTH) på uppdrag av, >>Cancer och allergifonden. Med det miljömedicinska priset 2005 och senare projektanslag har ett antal studier med fokus på kolhydrater, fetter och antioxidanter.
  Även om nu referenser inte finns med i G. Peterssons rapporter, så förklarar han kemin såpass ingående att det går att bilda sig en egen uppfattning om hur det fungerar och därmed går det att ställa mot annan information. (Det förutsätter förstås att man har fått en del grunder i kemi och fysik vilket jag fick i grundskolan.) G. Petersson är kemist och inte läkare vilket man kan ha i åtanke. De forskarinsatser som gjorts för att förstå hur DNA repareras  och som belönades med nobelpriset 2015 var priset i kemi och inte medicin. Det kan man också ha i åtanke.
  G. Peterssons tre rapporter som nätpublicerats är gjorda som specifika guider för bättre kostval mot diabetes, fetma, ateroskleros och cancer. De tre översikterna länkar var och en till nio olika delrapporter. (Varav en är om >>kost för rätt fetter.)

  1. >>Kolhydrater
  2. >>Fetter
  3. >>Antioxidanter
  • Rapporten >>Kost för Hälsa summerar och länkar till fem senare rapporter som också visar grönt, gult och rött. Mobilappar som Shopgun kan ge information för produkter via streckkoder.
  • >>Kost kan förebygga cancer
  • Fler publikationer gjorda av G. Pettersson finns på Chalmers egen >>webbplats .
  • >> webbplatsen Matvett, där dietister granskar olika dieter rekommenderar jag – men den verkar ha blivit hackad – så avvakta.

till innehållsförteckning

Inför operation – blodersättning

Eftersom jag hållit en strikt kolhydratfri diet i ca fyra till fem veckor innan operationen så var jag orolig för att de skulle använda sockerlösning i droppet under eller efter operation. De var vänliga och frågade om jag var överkänslig mot soja. Det var jag inte såvitt jag visste. Dock efter operation var jag väldigt gasig, vilket förvånade mig då jag inte ätit på över ett dygn och dessförinnan, i och med dieten, inte haft minsta antydan till det. Därför kollade jag upp vad det finns för alternativ till blodersättning. Eftersom jag blev tillfrågad om jag var överkänslig mot soja, så var det det jag sökte på när jag gick ut på nätet och hittade den här rapporten. Är man överkänslig mot soja, så är man troligtvis även känsligare mot ägg, jordnötter och cashewnötter. Med tanke på att allt fler får livshotande reaktioner mot jordnötter och att allt mer soja odlas och används i matproduktionen (Om man ska tro vad Mats-Eric Nilsson Skriver i ”Äkta vara”) så är det väl med stor sannolikhet många som reagerar på ett blodersättningsmedel med soja som ingrediens. Därför frågade de mig.

> pdf Blodersättning, Lorenz73

till innehållsförteckning

Inflammationer – autoimmunareaktioner – reumatism, artros, gikt

till innehållsförteckning

Kalcium, syra bas

 • >> Ur läkemedelsboken om rubbningar i kalciumomsättningen. (LB)
 • >> Kurera.se om Kalcium (kalk, Ca) 24 juli, 2012.
 • >> pdf. Syrabasbalansen. Källa: Syra-bas-balansen, Hälsokostrådets Förlag, Åke Färnlöf.
  Risken med att ta med den här pdf:en och några till som jag har lagt till här, är att i och med att jag lägger dem på en webbplats öppen för alla så bryter jag mot copyrighträtten. Jag är lite osäker – Jag ska kolla upp det och  i så fall bara ha med hänvisningar till – var jag fick tag i dem. Men det är det som är problemet – jag vet inte riktigt. Jag laddade ner filen för att ha den lättillgänglig och även för att veta ”att” jag har den. Länkar kan bli inaktuella.

till innehållsförteckning

Vitaminer, D och solljus – påverkar hälsa hormoner vår inre klocka

till innehållsförteckning

Kreatin

Kreatin var något som på någon webbplats föreslogs som verksamt mot cancer eller hälsobefrämjande, så jag försökte hitta lite mer information:

till innehållsförteckning

Proteiner, gener och deras uppgifter

Att sätta på och slå av gener

till innehållsförteckning

Enzym

 • >> Artikel från Wikipedia om enzymer.
 • >> Metodbeskrivning av mätning av P/S-ASAT (enzymaktivitetskoncentration, cobas c501), Klinisk kemi och farmakologi
  Universitetssjukhuset i Lund. utdrag från webbplatsens pdf ”ASAT (aspartat-aminotransferas) är ett enzym som förekommer i många vävnader. Högst aktivitet har påvisats i hjärta, lever och skelettmuskulatur. I hepatocyterna förekommer enzymet både i cytoplasman och i mitokondrierna. Vid cellskador i levern kommer både ASAT och ALAT (alaninaminotransferas) ut i blodbanan. Vid cellskador i hjärtmuskulatur och övrig muskulatur ökar aktiviteten av ASAT i plasma. ASAT har en halveringstid i blodet på cirka 12 timmar. Indikation för analys av P-ASAT är misstanke om hjärtinfarkt eller annan muskelskada samt misstanke om levercellskada [1].”
 • >> 

till innehållsförteckning

Hormoner och hormonbalans – sköldkörtel

till innehållsförteckning

Cytostatika, kemoterapi, läkemedel mot cancer

 • >> Taxotere (som utvinns ur idegranens barr) är ersatt med docetaxel. Vilket fabrikat jag fick, vet jag inte.
 • >> Epirubicin från FASS,(vilket fabrikat jag fått vet jag inte.) Kemiskt namn: (8S,10S)-10-[(3-Amino-2,3,6-trideoxi-α-L-arabino-hexopyranosyl)oxi]-8-glykoloyl-7,8,9,10-tetrahydro-6,8,11-trihydroxi-1-metoxi-5,12-naftacendion.
  pdf om >> Epirubicin-Hydrochloride.
 • >> Cyklofosfamid från FASS  Kemiskt namn: 2-[Bis(2-kloroetyl)amino]tetrahydro-2H-1,3,2-oxazafosforin-2-oxid
 • >> Letrozol. Fabrikatet Accord, tål jag (men jag har fått triggertumme. Frågan är om det beror på medicinen, det finns med som en möjlig biverkan.)
 • >> pdf Är generiska bröstcancerläkemedel likvärdiga? För mig är det då stor skillnad mellan fabrikaten jag använt. Det billigare fabrikat (activia) som jag fick på apoteket efter att min första omgång var slut orsakade allvarliga problem med lymfans funktion. Det tog ett tag, med lidande, innan jag kom på att det kanske berodde på byte av fabrikat. Att sedan byta tillbaka till den jag fick först (accord) var inte helt problemfritt (en rätt enivs apotekare, så jag gick till ett annat apotek (en annan kedja)). Jag hittade på rapporten ”Är generiska bröstcancerläkemedel likvärdiga?” och sedan när jag studerade ”generikalistan”, en jämförande studie mellan olika fabrikat, så kunde jag se att de ingående komponenterna inte är detsamma. Fabrikatet ”Activia” som min lymfa reagerade på innehåller Polyvinylalkohol och saknar Hypromellos.
 • >> pdf Generikalistan_2013_3.pdf webb
 •  >> länk till dr Mercolas nätplats om hur diet kan förstärka cytostatikans effekter och samtidigt minskar biverkningar av cytostatikan. (dosen kan minskas.) ”Metabolically Supported Therapies for the Improvement of Cancer Treatment.”  Travis Christofferson, author of ”Tripping Over the Truth: The Return of the Metabolic Theory of Cancer,” and Dr. Abdul Kadir Slocum from the ChemoThermia Oncology Center in Turkey.Artikeln publicerad 19 mars 2017
 • En länk till en artikel i ”Science Translational Medicine” om hur vissa sorter av cytostatika befrämjar utbredning av cancer genom att skapa ”tillstånd i celler” som ökar risken. >> Neoadjuvant chemoterapy induces breast cancer metastasis through a TMEM-mediated mechanism  (http://stm.sciencemag.org/content/9/397/eaan0026)
  OBS! Jag har inte kollat upp artikelns och forskningens tillförlitlighet. Källor, universitet som den är gjord på osv.

till innehållsförteckning

Chemobrain – trötthet och fatigue

till innehållsförteckning

Lymfödem

Jag fick problem med lymfan efter strålbehandling och kanske också pågrund av cancermedicinen. (Biverkningslistan är så lång att i princip allt kan skyllas på den.)

till innehållsförteckning

Om att förstå värdena som mäts under cytostatikabehandlingen

http://www.viss.nu/Handlaggning/Vardprogram/Blod-och-blodbildande-organ/Neutropeni/

till innehållsförteckning

Diverse litteraturtips och webbplatser (Mixed sites)

till innehållsförteckning

Qi Gong

till innehållsförteckning

Kraniosakral terapi

till innehållsförteckning

Om våglängder, ljus, ljud …

till innehållsförteckning

Tips från Lisa (tips from Lisa)

 • Marie-Louise Eklöf ”Gröna apoteket” (”The green pharmacy)
 • prof. Jane Plant ”Your life in your hands.”
 • Kock Fredric Andersson ”Matfrisk” (This title is ambiguous, it means both to get well from food as well as referring to a person who eats a lot.)
 • Inger Ingmanson ”kan man äta sånt?” (”Can one eat that?”)
 • Andrew Weil ”Bli frisk av dig själv” beskriver hur författaren botar sig med kost. (”Heal yourself” describes how the writer cures himself with food.

till innehållsförteckning

Tips från Åsa (tips from Åsa)

Hej! Har precis läst en väldigt intressant bok om kost och långsiktig hälsa. Den tar upp sambandet om kostens betydelse till olika sjukdomar. Den heter Kinastudien och är skriven av T.Colin Campbell o Thomas M.Campbell II.

Giulia Enders ”Charmen med tarmen”
Helena Nyblom ”Supermat” (Innehåller dock en motstridighet på så sätt att H. N. skriver att en viss olja är olämplig att steka i pga förändringar som kan uppstå i den när den hettas upp men samtidigt finns det ett recept där det ingår att steka i just den oljan.)
till innehållsförteckning

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.