Att leta och hitta en specifik bok, ”Svensk karriärlära av Stig Strömholm”, i min egen bokhylla.

736 ord (words. English version to be continued) publ 2017 04 02

Den här boken har jag försökt hitta flera gånger. Jag har letat i mina bokhyllor. Min blick har nagelfarit titlarna, jag har dragit ut de namnlösa ryggsidorna, för att se om den gömt sig där samtidigt som jag försökt minnas om jag lånat ut den och i så fall till vem.
Det var en rätt liten bok, tunn, med en trappa på. Jag kunde inte riktigt minnas författaren – att han är professor idag, det kom jag så småningom på, men i ett annat ämne.
Ja, det var han som fick mig att förstå det där med krig. Alltså, gamla historiska krig. De där man läser om i skolan. Jag begrep aldrig hur de kunde hitta de där två kullarna med en liten dalgång emellan, där de skulle slåss, där slaget ägde rum. Att kullarna var viktiga på något sätt förstod jag eftersom det var noga med att gömma sig för fienden. Hur visste de att fienden låg där, bakom den andra kullen, och just där? Hur visste de, när, de skulle slåss?

Varför ligger de där bakom var sin kulle och trycker för att sedan göra en störtrusning fram? Hur visste de vilken morgon (det är alltid i gryningen) de skulle rusa fram? Hur vet de att de andra också rusar fram? Varför skjuter ingen den som leder hären, generalen eller kungen? De verkar ju alltid ha klarat sig helskinnade. Den modellen av krigföring visas inte bara på film som återger gamla historiska slag – även mer sentida slag visas på samma sätt.

— Stig Strömholm var det han hette! Boken han skrev så att jag begrep, hette och heter fortfarande ”Fälten”. En mycket lättläst, intressant och även den, en rätt liten och tunn bok. Böckerna ska stå i alfabetisk ordning efter författarens namn i mina hyllor… ändå har jag inte hittat den, trots att jag letat minst tre gånger och lagt kanske mellan tre till fyra timmar på det.
Titeln på boken jag letar efter kan jag inte riktigt minnas, men den handlade om hur man gör karriär och den var full med mycket illustrativa, dråpliga och samtidigt skrämmande exempel. Det minns jag. Exemplet som var mest avskräckande var det om hur Sydamerikas utbildningsminister gjort karriär och varför han valde att sikta in sig på att bli just, utbildningsminister. Kanske att det var karriärologi (careerology) boken hette? Han hade i alla fall gett den ett namn som fick mig att tänka på det. Då när boken skrevs, då var det nog inte ett eget ämne? Idag skulle den nog hamna inom något HR fack (Human- Resources, personalhanteringsfack. Snart kan vi väl överge svenskan helt eller?) eller i någon maktstudie inom socialantropologin.
Det som gör att jag ännu en gång gör ett försök att hitta denna lilla bok är för att jag vill berätta om Mr Snutts karriär för min syster. Men jag har svårt för att minnas detaljerna, t.ex. att han heter Snutt.

Som ni förstår av det faktum att jag kan ange Snutt med namn, så hittade jag boken! Sterling G. Snutt!
Boken heter Svensk Karriärlära, är utgiven 1976 och jag hittade den bland samhälls- och företagsekonomer. En liten avdelning bland mina böcker. Författarna står i alfabetisk ordning, men som sagt, för sig själva. Stig Strömholm inleder med att placera ämnet han skriver om bland de vetenskapliga grenarna och berättar om händelsen som gav ”Den moderna vetenskapliga karriärläran” (carreerology) en exakt födelsepunkt och plats:

”Vid ett högre seminarium i grupprelationsteori på socialpsykologiska institutet vid Everard Potschwitch College i Copper Lake City den 14 okt. 1954 omkr. kl. 14.30 lokal tid reste sig plötsligt seminarieledaren, Stanislaw W. Guggenpicker, Stanley J. Mix professor i grupprelationsteori, och utropade: ”I have got it”. Ingen tvekade om yttrandets andemening. I fyra timmar hade man diskuterat …”

Boken är skriven i en skämtsam ton, som nog är ett faktum som bör uppmärksammas, det innebär dock inte att hans exempel varken blir mindre dråpliga, skräckinjagande eller trovärdiga.

20170402_115802Att hitta i mina bokhyllor med hjälp av en sökmotor eller en applikation på datorn

I vilket fall, nu har jag >> en idé om hur jag ska kunna hitta ”den bok jag för tillfället söker” bland mina hyllmetrar (ca 40m), inspirerad av sökmotorns förmåga att hitta bland mina inlägg på min nätplats.
Tekniken finns nog, det gäller bara att plocka ihop det och kanske lite programmering.

 

 

flagga brittiskTo look for and find a specific book, ”Swedish teaching of careerology by Stig Strömholm”, in my own bookshelves.

This book I have looked for many times. I have searched my bookshelves. My eyes has keenly scrutinezed the titles, I have pulled out the nameless backs, to see if it has hidden there while trying to remember if I have let someone borrow it and in that case – who? …to be continued

Annonser

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.