Oberoende granskning av skattesystemet! Vem och varför.

152 ord (words. No english version) publ. 2017 02 24

Ekonomi: Om vikten av oberoende granskning av skattesystemet och vem som kan göra det skriver John Hassler om i ett gästinlägg på Ekonomistas nätplats. Inlägget är en skrivelse till den parlamentariska utredningen om Riksrevisionen.
Han skriver om vikten av att hålla isär värderingar och fakta. I det sammanhanget anser jag att ett sätt att skilja dem åt är att de politiska målen är en rad åtgärder som grundar sig i en idé om hur verkligheten fungerar och hur den kan bli bättre i framtiden. Det går att skilja på från att mäta vad de åtgärderna faktiskt åstadkom när det väl är gjorda.
Det ena ligger alltså framåt i en framtid som ännu inte finns och det andra är vad som faktiskt hände. Det ena har inte hänt (förväntan) – det andra har hänt (fakta).
För mig är det självklart viktigt att när jag testar att göra något, så vill jag ju veta hur det faktiskt blev. Det gäller både vid bakning av sockerkakor och skattesystem.

Ett skattesystem är dock inte lika lätt att smaka av som en sockerkaka. Då det ”smakar” efter den situation man är i, till skillnad från en sockerkaka.
När det gäller smaklökarna är vi kanske (?) mer jämlikt utrustade.

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.