Att få maten från affären till bordet

ord (words. No english version) publ 2017 02 23

Lösningar på ett infrastrukturproblem:

Ett exempel på hur man kan lösa problemet med att ta sig till affären, vilka tenderar att bli allt färre men större. Här är en länk till Lands nätplats om hur man har löst det i Hedekas på initiativ av kommunen. Hemkörning? Nej, utkörning! Se Hedekas nytänkande lösning.

En idé jag fick efter att ha läst i ”Ny teknik” om nysatsningen på luftballonger som kan hålla sig svävande veckovis, ja t.o.m månadsvis, var att de skulle kunna fungera som stora lagerbyggnader på hög höjd, där det också är naturligt kallt. De höll på att utveckla en teknik att fjärrstyra dem. Då skulle de kunna fjärrstyras till olika platser och dumpa matkartonger efter beställning till önskad plats. En liten fallskärm så att inte fallet blir så hårt. Fjällvärdar på fjällstationer i väglöst land och jag, skulle kunna få en matleverans nerdimpad utanför dörren. Suveränt!

Man kan rätt var det är inse att man är väldigt långt från mataffären. Så långt bort att det blir orimligt att gå (tar två timmar för mig enkel väg och fyra tur och retur) vi har ingen busslinje, med cykel går det rätt fort men jag får inte med mig så mycket, därför tar jag bilen. Men!!! Om man inte har bil, har svårt att gå, och det inte går några bussar, vad gör man då?

I en tätort har man kanske inte problemet med att det är långt till affären. Kanske kan man kila ner och handla varje dag? Men ska man köpa eller slänga större grejor som soffor och julgranar eller om man ska ha specialverktyg och material (spånskivor, klickgolv o.dyl. som används flititg i hemmafixarprogrammen) för att fixa något i sin lilla eller stora lägenhet,blir det knepigare. De affärerna kan vara rätt spridda i stan. Att ta tunnelbanan runt för att införskaffa grejorna är ett litet projekt i sig, om man skulle ha bil är det kanske något enklare. Men det är enklare under vissa förutsättningar: att man åker på rätt tider, har en p-plats till rimligt pris och att den inte ligger alltför långt från bostaden.

Ja, det finns en hel del att fundera på för att få det där att fungera bättre!

Annonser

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s