Pengar bakom påhittade nyheter – vad är sant?

231 ord (words) 2017 01 15 tillägg gjort: 2017 01 24, 30

Råkade på en artikel i Svenska dagbladet i samband med desinformation runt det amerikanska presidentvalet 2016, Clinton mot Trump. En länk till artikeln. Ett utdrag ur artikeln lyder :

”Det har sina orsaker. Flera upphovspersoner till desinformationen, som intervjuats av amerikanska medier veckorna efter valet, försökte först även skriva påhittade historier som gynnade Clinton. Men läsarna var inte intresserade och få eller ingen delade de falska pro-Clinton-nyheterna.
– Jag vet inte varför, men det fungerade inte. Mina läsare gillar Trump, säger Beqa Latsabidze, 22, student i Georgien som publicerade en rad påhittade nyheter på egna hemsidor inför presidentvalet i syfte att tjäna pengar på Google-annonser, till New York Times.”

Vad gör Mark Zuckerberg och hans team på facebook?

En annan följd av ”fejknyheter” är hur det påverkar oss alla i våra göranden och låtanden. Facebooks grundare uttrycker sin uppfattning om vad han kan göra via facebook. Eftersom Facebook är en så stor plats och dess villkor styr över så många, har det han bestämmer sig för att göra stor betydelse – han har makt att förändra och påverka.
Läs om facebooks grundares, Mark Zuckerbergs planer på hans blogg, och han bjuder in oss att följa sina funderingar och det han tänker göra här. (Det går att läsa utan att vara med i facebook.)

Vem bestämmer vad som är sanning?

Jag tycker att det är bedrövligt och jobbigt att det finns de som sprider lögner bara för att tjäna pengar, fast i och för sig – vi har ju hela reklamindustrin – så vad gnäller jag för. Det blir svårt att urskilja vad som är ”sant eller inte”. Tobias Willstedt på Bis (Bibliotek i Samhälle) har skrivit ett mycket tänkvärt inlägg om ”vem som ska bestämma vad som är sanningen” i sitt inlägg ”Falska nyheter är också politik”.

Hur kan jag skilja fakta från fantasier?

I ett nytt inlägg från Tobias från BiS, så vidarebefordrar han några länkar om det. Den ena är till ett inlägg om ”Nytt skolmaterial om falska nyheter och propaganda” på Statens medieråds nätplats. I inlägget finns länkar till material som tagits fram av Statens medieråd  inom projektet ”No Hate Speech Movement”, som drivs på uppdrag från regeringen. Syftet med uppdraget är att förebygga rasism, sexism, främlingsfientlighet och andra former av intolerans, samt att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.
Den andra länken går till en nätsida på Indiana University Easts nätplats ”Fake News: Home
How to identify and avoid fake news”.

 

Annonser

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.