källor, databaser, bibliotek, digitalt och papper

Att fyllas på … publ. 2017 01 04 uppdat 2017 10 24

Jag har använt mig av lite olika databaser med forskningsrapporter liksom bibliotek och lite olika nätplatser som digitaliserat gamla böcker och gammalt material för att göra det tillgängligt för eftervärlden och för alla. Nu senast fick jag ett mail om att en av dessa nätplatser även samlar in och digitaliserar musik.
Det kan vara händigt att ha dem samlade här på nätplatsen i ett inlägg eller på en sida. Nu är de spridda lite här och var.

Uppsatserna och avhandlingarna, artiklarna, kommentarerna kan bli överväldigande många och de refererar alla till varandra – det tar tid att orientera sig.
Nu finns oxford bibliographies online – ett digitalt bibliotek. Hör vad chefen, Dee Clayman, säger om hur och med vilken avsikt material väljs ut och görs tillgängligt på den här länken.

  • Många gånger har jag hamnat på projekt runebergs material, som är en svensk nätplats.  från nätplatsen: Projekt Runeberg (runeberg.org) arbetar på frivillig grund med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och göra dem öppet tillgängliga över Internet. Runeberg
  • En nätplats jag ofta hamnar på är ”the internet archive”. Idag, 24 oktober (FN-dagen), fick jag ett mail om att Boston Public Library (grundad 1848) överför stora delar av den musik från 1900-talet de har arkiverad för att göra tillgänglig för allmänheten.
    the internet archive och deras nätplats för inlägg, bloggar.
  • Shenet är en nätplats som drivs och skrivs av en privatperson och på den finns mycket om, för att inte säga nästan allt om ”örter, parfym, kosmetika, medicin, råvaror” deras kemiska sammansättningar, recept, ursprung, historia och lagstiftning. Där finns många hänvisningar till källor.
Annonser

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s