källor, databaser, bibliotek, digitalt och papper

Att fyllas på … publ. 2017 01 04 uppdat 2018 03 27

Jag har använt mig av lite olika databaser med forskningsrapporter liksom bibliotek och lite olika nätplatser som digitaliserat gamla böcker och gammalt material för att göra det tillgängligt för eftervärlden och för alla. Nu senast fick jag ett mail om att en av dessa nätplatser även samlar in och digitaliserar musik.
Det kan vara händigt att ha dem samlade här på nätplatsen i ett inlägg eller på en sida. Nu är de spridda lite här och var.

 • Självklart börjar jag med den databas som alla sveriges bibliotek är kopplade till och det inkluderar förstås kb. (Kungliga Biblioteket, ref. pliktexemplar)
  Libris
 • Nätplatsen som bland andra Ulf Danielsson (teoretisk fysiker) har sina forskningsrapporter på.
  Cornell university library (arXiv.org)
 • När jag letade efter webbplatsen jag laddat ner min kopia av ”Aristotle – Works” så hittade jag den här webbplatsen – kanske var det härifrån jag fick den? Det verkar vara samma version.
  Nabu Press, open library 
 • WorldCat

Uppsatserna och avhandlingarna, artiklarna, kommentarerna kan bli överväldigande många och de refererar alla till varandra – det tar tid att orientera sig.
Nu finns oxford bibliographies online – ett digitalt bibliotek. Hör vad chefen, Dee Clayman, säger om hur och med vilken avsikt material väljs ut och görs tillgängligt på den här länken.

 • Många gånger har jag hamnat på projekt runebergs material, som är en svensk nätplats.  från nätplatsen: Projekt Runeberg (runeberg.org) arbetar på frivillig grund med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och göra dem öppet tillgängliga över Internet. Runeberg
 • En nätplats jag ofta hamnar på är ”the internet archive”. Idag, 24 oktober (FN-dagen), fick jag ett mail om att Boston Public Library (grundad 1848) överför stora delar av den musik från 1900-talet de har arkiverad för att göra tillgänglig för allmänheten.
  the internet archive och deras nätplats för inlägg, bloggar.
 • Ett nätverk som knyter ihop engelskspråkiga skribenter är
  Academia
 • Shenet är en nätplats som drivs och skrivs av en privatperson och på den finns mycket om, för att inte säga nästan allt om ”örter, parfym, kosmetika, medicin, råvaror” deras kemiska sammansättningar, recept, ursprung, historia och lagstiftning. Där finns många hänvisningar till källor.
 • docplayer.se har jag träffat på en del i mina sökningar. Tyvärr står det inget om vem eller vilka som står bakom sidan vilket gör mig tveksam till den. Efter lite sökande ser jag vem docplayer.org är registrerad på och var, Moskva, Ryssland. Registreringsuppgifter på docplayer.net är inte lika uttömmande. Av dem framgår endast vilket registrerande företag det är, det är också ryskt.

Web scraping

Vad är det, frågade jag mig när ordet dök upp. Ja, egentligen är det ju det jag gör när jag letar information på nätet. Men, det finns programvaror för att göra det, som sedan kan lägga det i min egna databas. Inte bara det, dessutom sammanställa det man letar efter.
Vilken amatör jag är!
Hur det fungerar med upphovsrätt, det får jag ju alltid kolla ordentligt…
Nåväl jag råkade på en nätplats, Kaas og Mulvad – de vill förstås sälja sina tjänster – men där står rätt väl förklarat vad det är i den kursbeskrivning de lagt upp: https://www.kaasogmulvad.dk

I vilket fall här är en

Python, 

Annonser

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.