Nyheter, konst, pengar, marknad och ärlighet. Sälja nyheter?

253 ord (words. No english version -yet) 2016 12 26

Går det att sälja nyheter? Det fordrar väl en marknad? Men en ”marknad” består väl av människor som väljer det de vill ha?
Men avgörande, viktiga nyheter är väl inte alltid något jag vill höra? Inte ens om jag i efterhand inser att jag borde ha behövt veta. En nyhet som gör mig medveten om det jag kanske inte vill, är väl inget jag är villig att betala för?

Varken journalistens nyheter eller de ”nyheter” det konstnärliga ögat ser och förmår uttrycka och uppvisa har en ”marknad”. Att låta existensen av dessa verksamheter vara beroende av ”marknadskrafter” blir galet, snedvridet, förlegat och gynnar bara fördomar och önsketänkande. Utövandet av dessa verksamheter behöver gillas i sig, som verksamheter och vara fristående från ett gillande av deras resultat, det vill säga journalistens verskamhet ska inte vara beroende av att ”vi”, marknaden, gillar innehållet i artikeln. Inte heller ska uttryckande och uppvisandet av det det konstnärliga sinnet förmår uppfatta, vara beroende av hur mycket ”vi”, marknaden, tycker om innehållet i de konstnärliga alstren.

Hur viktigt är det inte att låta ”våra sinnen” (inkl. konstnärliga ögon) förbli ärliga i att visa upp det vi inte vill se eller höra, det vi kanske förlorat förmågan att uppfatta och uttrycka genom långvarig vana.
Hur viktigt är det inte att nyheterna inte görs till ”spektakel” för att bli säljbara.
Att musikern får spela sin musik, konstären måla sina bilder, författaren skriva sin text, filmmakaren göra sin film – utan tankar på att provocera, behaga eller vara till lags för att ”tilltala” en marknad.

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.