Silverbibeln, Codex argenteus

681 ord (words. English translation) publ. 2016 11 01 uppdaterad 2018 02 02

Codex_Argenteus-Mark_evpå svenska (in swedish)Silverbibeln förvaras på Uppsala bibliotek, Carolina redviva i Uppsala.
Länk till Uppsala universitet och Silverbibelns historia >> Codex argenteus

Från webbplatsen:

”Trots sitt namn är den ingen fullständig bibel, utan en nedteckning av de fyra evangelierna, ett evangeliarium, på gotiskt språk. Översättningen från grekiska till gotiska gjordes på 300-talet av den gotiske biskopen Wulfila (311-383), som också konstruerade det gotiska alfabetet. Silverbibeln nedtecknades på tidigt 500-tal i Norditalien, förmodligen i Ravenna och förmodligen för den ostrogotiske konungen Theoderik den store.”

För att sätta översättningen och även Wulfila själv i ett sammanhang kan det vara värt att veta lite mer om runskrift. Nyligen… se inlägget >>”kunde alla läsa och skriva runskrift i Norden”. såg jag ett program om vikingar eller rättare sagt nordbor som baserar sig på nya arkeologiska fynd. Där säger Jonathan Lindström, som är arkeolog och programledare, att runalfabetet med 24 tecken är uppfunnet redan någon gång under 100-talet e.Kr. av en dansk som inspirerats av det latinska alfabetet under sina resor ner till Rom. (Runalfabetet och det gotiska alfabetet är kanske inte desamma?) (säsong 1. avsnitt 1. Vikingarnas tid, Alla vägar leder från Rom. publ. 24 dec 2017. Kan ses på svtplay i hela världen t.o.m. 24 dec. 2018)

Från arkeologiforum.se under tråden Wulfila och runorna, tar jag mig friheten att citera Castors inlägg från 2 april 2014:

”Det gotiska alfabet som Wulfila skapade i mitten av 300-talet är bara runt 200 år yngre än den äldsta kända runristningen och kan därför innehålla runor av en äldre och mer ursprunglig form än de futharker som ristats senare (Kylverstenen 400-tal, Vadstenabrakteaten 500-tal). Exempelvis har tecknet för ”th” (Þ) en bula både framtill och baktill, precis som i de inskrifter som hittats i Illerup.”

(Om Castor menar att Wulfilas alfabet skrivs 200 år före eller efter den äldsta kända runristningen är lite oklart för mig. Men om han menar att den skrivs 200 år efter, så stärker det Jonathan Lindström säger om att det finns redan under 100-talet e.Kr.)
Såvitt jag förstår så utgår både Castor och Boreas från att det gotiska alfabetet har likheter främst med grekiskan men också från äldre runskrift.
Boreas skriver att:

”Enligt Caesar och hans samtida annalister hade både helvetier och andra galler ett skriftspråk som – i romarnas ögon – liknade grekiskan.
Ordet ”Runa” finns för övrigt i den gotiska bibelöversättningen där det motsvarar grekiskans ”mysterion”.”

Från samma forum ser jag att det anordnas Wulfila symposier på Uppsala universitet. Något för den vetgirige… Ja, än är nog inte sista ordet sagt om runalfabetets uppkomst och användning – eller ska det vara runalfabeten, pluralis?

Wulfila (311-383) gjorde översättningen någonstans runt Donau enligt. I Thomas Totties pdf. så beskrivs en del av bokens öden.
ref: Thomas Tottie >>Kuppen mot silverbibeln 1995

I poulärhistoria finns en artikel som beskriver:

”Så hamnade goternas Silverbibel i Sverige”

skriven 5 augusti 2017 av Emma Bergman.
ref: Emma Bergman >> Så hamnade goternas Silverbibel i Sverige

Observera att bibeln, så som den är sammanställd idag grundar sig på Gustav Vasas bibel från 1541. Silverbibeln skrivs under 300-talet, drygt tusen år tidigare, i en tid då omfattningen på Bibeln fortfarande diskuterades livligt.

referat ur D. MacCulloch ”A history of Christianity” på följande sidor:

  • sid 294. ”år 382 övertalar Påve Damasus (366-384) sin sekreterare Jerome att göra en ny översättning av Bibeln från grekiska till latin.”
  • s. 150 ”Origen (början av 200-talet till dess mitt) bibelns texter så som kristna känner till den idag.”
  • sid. 213 ”Prästen Arius, (levde början av 300-talet och en av prästerna på konsiliet i Nicea 325) på många sätt en arvtagare till Origen – ger upphov till ett sätt att beskriva treenigheten som kommer att kallas arianism.”
  • s. 149, 210, ”Origen (som är tonåring under de kejserliga förföljelserna som drev hans företrädare Clement till Kapadokia år 202) var lärare vid utbildningscentret i Alexandria …Origens uppfattning var att vad som var viktigt i det kristna livet, var sökandet efter kunskap (gnosis) och att vi alla föds goda 14 …”

flagga brittiskpubl. 2016 11 01

The silver bible are kept at the library of the University of Uppsala, Carolina redviva in Uppsala.
An english written link to Uppsala University and the history of the silver bible >>Codex argenteus

From the website >>The Codex argenteus contains the four gospels written in the Gothic language. The translation from Greek to Gothic was done in the fourth century by the Gothic Bishop Wulfila, who also constructed the Gothic alphabet. The manuscript was probably copied in Ravenna in the period under the Ostrogoths, and possibly for their King Theoderic the Great, at the beginning of the 6th century.<<

Annonser

En reaktion på ”Silverbibeln, Codex argenteus

  1. Ping: Kunde alla läsa och skriva runskrift i Norden? | skepnader

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.