Harper Lee, om att bli en individ och svensk konsensus

1288 ord (0 words. No English translation) publ. 2016 10 03
uppdat. 2018 01 25

I bokcirkeln jag är med så har vi nu på L.D…:s. initiativ läst Harper Lees ”Ställ ut en väktare”. Hon tyckte vi skulle läsa den på grund av det vackra omslaget. Jag tror inte riktigt att det är hela sanningen. Hon kanske inte ville framstå som alltför allvarlig, kulturellt korrekt eller ”hipp”? Jag ska fråga henne vad som håller henne tillbaka. (Hon försäkrade mig att det var hennes motiv.)
En eller två av våra deltagare (vi är åtta) hade läst, inte den här men, hennes debutroman ”Dödssynden” (How to kill a mockingbird). En av oss hade läst den redan på gymnasiet, den ansågs och anses väl tydligen fortfarande att ingå i allmänbildningen, vilken har gått mig spårlöst förbi. (Nej det är inget syftningsfel, jag försöker ta igen det.) Men, vad som anses allmänbildande har ändå ändrats en hel del i Sverige efter 1968 och under 1970-talet då mycket av ”det gamla” slängdes ut från undervisningen. Jag liksom de övriga deltagarna i vår bokcirkel är uppvuxna då och senare.

Om den här boken, ”Dödssynden” ansågs gammal och om man som ung på 1970- och 1980-talen fick bekanta sig med den i skolan kanske berodde mer på lärare än läroplan? Nu är det väl så att i åttan så var jag inte i skolan överdrivet mycket. Vår klass ansågs väldigt stökig – och det var den, trettioen små rackare bakom bänkarna och en del av dem hade inte målet att få lära sig, suga i sig kunskap som mål under svensktimmarna. Svensklärarinnan, en försynt, söt ung kvinna blev otroligt utpsykad ibland utlåst. Hon försvann gråtande vid något tillfälle – det är klart att det är svårt att vara inspirerande lärare under sådana förhållanden. Gymnasiets första två år hade jag en luttrad äldre herre, mycket kunnig men inte med särskilt höga förväntningar på oss och jag inte på honom heller. Den här klassen är som väl är ialla fall inte stökig längre. Så det är klart – det är kanske svårt att bli allmänbildad under de omständigheterna.

Sista året hade jag den där unga inspirerande lärarinnan man kan se på film. Hon som tänder gnistan att vilja läsa och låta sig förtrollas av orden hos den mest ointresserade. Hy likt pudrad matt vitt med rosor på kinderna, lätt för att rodna när hon blev ivrig, klara blå glada ögon och blont hår så långt att hon kunde sitta på det. Rapunzel skulle bli avundsjuk.  Jag läste, enligt somliga, alldeles för mycket om gifter, medicin, hjärnforskning, droger, hjärntvätt, psykologi, perception, idélära, religion, filosofi … att förstå hur vi fungerar intresserade mig mycket. Det blev inte så mycket romaner – förutom deckare, ja.

Med den här utvikningen vill jag säga att jag kanske egentligen inte vet så mycket om vad som var meningen att jag som tonåring skulle ha läst för att skaffa mig en slags allmänbildning.

Just den här boken, ”Ställ ut en väktare” var ju inte utgiven än, så den kan jag av naturliga skäl inte ha känt till. Den ges ut först 2015 och manuset anses av någon recensent att vara en skiss. En mycket bra sådan i så fall, i mitt tycke. Den jämförs med hennes debutroman ”Dödssynden” som kom ut 1960,som jag alltså inte läst. Observera att ”Ställ ut en väktare” är skriven före debutromanen. Enligt en av recensionerna jag googlar fram så hade hon tydligen gått till förlaget med den men blivit uppmanad att skriva om den och så föddes ”Dödssynden” istället. Den har blivit filmatiserad, dramatiserad och är ett måste att läsa för den uppväxande amerikanska generationen.

Hennes debutroman ”Dödssynden” kanske inte var utkastad av svensklärarna? Men, jag hörde ingen tala om den direkt. Kan den ha ansetts vara för gammal? Kan det vara andra mer svårformulerade och svårfångade skäl till att den gått åtminstone mig spårlöst förbi. På grund av att det idag är lätt att missa information och nyheter eftersom de finns i alla möjliga olika medier så behöver jag understryka att då, på den tiden fanns det bara två kanaler på TV och tre kanaler på radio. Vad som sändes kände alla till – även vi små. Men att även ”Dödssynden” liksom ”Ställ ut en väktare” handlar om civilkurage, att bli självständig och rättssystemets betydelse för ett demokratiskt samhälle och att det inte lyftes fram mer på den tiden, kan det kanske också finnas politiska skäl till?
Eller så var jag bara ouppmärksam?

Förklaringen till att ”Ställ ut en väktare” ges ut idag och att den inte är ett måste i lika hög grad för en svensk uppväxande generation som för en amerikansk kan ligga just i det Harper Lee, enligt recensionen, blev uppmanad att göra: att skriva om den då det resulterade i att hennes debutroman blev mer ”svart och vit” vilket kanske stämde bättre med det dåvarande ”amerikanska sättet att se på världen” i alla fall om jag utgår från att mycket av deras film har gjorts med tydliga skurkar och hjältar. Jag glömmer aldrig den amerikanska filmatiseringen av Peter Högs ”Fröken Smillas känsla för snö” som plötsligt blev en hjälteroman istället för att beskriva det ambivalenta i att befinna sig i flera kulturer med olika normer samtidigt. Det intressanta och spännande i romanen försvann med förenklingarna. (>> helgerån, >>lurad av ”Det bästa”)

När jag läser recensionerna så är hennes debutroman just mer mer svart och vit, vilket i min tolkning betyder ”mer förenklad”. (Det är väl bäst att läsa den innan jag drar alltför många förhastade slutsatser om den.)
Att ”Ställ ut en väktare” ges ut nu, tror jag inte bara beror på hennes succe med sin debutroman. Jag tror att det som hände efter attackerna mot USA 7/11 är det som bäddat för den här romanen. Det jag kunnat se i amerikansk film efter 7/11 är en mindre förenklad syn på världen. Ofta spelas fortfarande skurkarna och hjältarna av samma skådespelare men intrigerna är inte så förenklat svart och vita längre. Vilket ur mitt förmodligen ”europeiska” synsätt gör dem intressantare och mer trovärdiga. Tiden är helt enkelt mogen för den.

Jag tycker att den beskriver något mycket svårfångat och svårformulerat på grund av sin komplexitet. Kanske är det skälet till att L. kanske inte var riktigt ärlig i de motiv hon uppgav till oss för att läsa den. Kanske skälet också är detsamma till varför förläggaren hade rekommenderat Harper Lee att skriva om den.
Det är helt enkelt svårt att beskriva processen att bli en självständig individ! Den processen är inte frikopplad från hur samhället är uppbyggt och de värderingar som råder. Det blir nödvändigt att gå in och beskriva känsliga saker som inte tilltalar, en recensent skriver om karaktärsmordet på Atticus t.ex.

I mitt tycke beskriver hon just detta svårfångade och viktiga väldigt väl. Det ligger nära både det jag tagit upp i mitt inlägg om >>Nietzsche och skolastikens frågor, det ligger nära demokratibegreppet och svensk konsensus. Den tar upp frågor som anknyter till civilkurage och hur lojal man egentligen kan vara – men framförallt så visar den hur, var och av vem våra världar formas.

(Men det är skönt ibland med en riktig gammal amerikansk actionrulle med tydliga skurkar som hämningslöst jagas och visserligen slåss båda sidor med samma ojusta vapen -men ändå. Likadant gillar jag gamla komedier med Thor Modén. Då stänger jag av allt det där som kan irritera inne hos mig – det är ju trots allt ”bara” film. Ok! Ibland kan jag inte stänga av det, vissa gamla Bondfilmer är idag olidliga att se, tyvärr.)

  • ”Ställ ut en väktare” av Harper Lee, översatt av Eva Johansson, 283 sidor, utgiven 2015-07-29 på Albert Bonniers Förlag.
    Originalets titel är Go set a watchman
  • ISBN: 9789100154677
  • Koppla texten till inlägget om ”svensk konsensus” när det blir färdigskrivet någon gång.

Läs Ingrid Carlbergs artikel i DN 2015 06 26 om Harper Lee och Marja Mills ”The mockingbird next door”

Annonser

En reaktion på ”Harper Lee, om att bli en individ och svensk konsensus

  1. Ping: Ensamhet, kärlek gemenskap, samhälle och svensk konsensus | skepnader

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.