Gunnar Olsson och José Luis Ramírez

502 ord/ words (no english version) 2016 03 15 12 15

flagga svensk

Jose Luis Ramírez

José Luis Ramírez intresserar sig för hur vi använder språket och dess roll när vi försöker gripa om (begripa) världen. Han är den som undersökt vår språkliga historia och dess rötter och kunnat sätta ord på många blinda fläckar som uppkommit genom vårt inlärda och ärvda sätt att tala om världen och oss själva. Han är den som lyft verbets betydelse och befriat ”Metaforen” och ”Metonymien” från objektkategoriernas fängelse till att bli förstådda som de aktiva, levande uttryck för tankens aktivteter som de är, ”att vi gör metaforiska förtätningar” och ”att vi gör metonymiska förskjutningar”.
J.L.Ramírez var tillsammans med G. Olsson vårt lärarpar under seminarierna i kurserna i humanvetenskaplig handlingsteori på Nordplan under 1990-talet.

DSCF0006 (800x600)

Gunnar Olsson

Gunnar Olsson är som geograf särskilt intresserad av gränser och gränsdragningar inte bara rent fysiskt, geografiskt på en platt karta, utan kanske framförallt språkligt, i mänskliga relationer och i formandet av kunskap. Gränsdragningar som alltså får sitt uttryck även i de nationsgränser vi drar upp rent geografiskt mellan varandra. Den här lilla introduktionen kan inte göra honom rättvisa. Det allra bästa är att läsa något av det han skrivit.

Den senaste utgivningen har skett på University of Chicago Press förlag med titeln ”Abysmal: A Critique of Cartographic Reason” (2007-03-01)
ISBN: 9780226629308
En intervju om hans senaste bok går att lyssna på >> den här länken från SR:s filosofiska rum.

G. Olsson och J.L.Ramírez var vårt lärarpar under seminarierna i kurserna i humanvetenskaplig handlingsteori på Nordplan under 1990-talet.

G. Olsson var professor i ekonomisk geografi och planering mellan 1977-1997 på Nordiska Institutet för samhällsplanering (NORDPLAN), The Nordic Institute for Studies in Urban and Regional Planning, och därefter professor på Upsala universitet fram till år 2000. Numera är han professor emeritus på Upsala universitet.
J.L.Ramírez var då doktorand och kurserna en del i hans doktorsutbildning och tjänst. Han doktorerade på NORDPLAN och blev på så sätt nordisk filosofie doktor i samhällsplanering på avhandlingen med tillkommande delar ”Skapande mening – En begreppsgenealogisk undersökning om rationalitet, vetenskap och planering.”. Därefter har han haft ett flertal tjänster som docent, professor, lärare etc… På Södertörns högskola är han den som infört retorik som ämne.

Annonser

3 reaktioner på ”Gunnar Olsson och José Luis Ramírez

  1. Ping: Aristoteles | skepnader

  2. Ping: “negativt tänkande” – “vad” man tänker på eller “hur” man tänker om det? | skepnader

  3. Ping: röda handskar – red gloves | skepnader

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s