Giulia Enders ”Charmen med tarmen” (Darm Mit Charme”) 2014

549 ord/words (no english version) 2016 01 25, 12 05. 2017 04 24
länkar till anslutande innehåll är tillagda

flagga svenskHär är en uppräkning av de sidor Giulia Enders bok ”Charmen med tarmen” jag lagt i min lathund, valda för att vägleda mitt experimenterande med vilken mat jag kan äta för att ”stärka immunsystemet”, eller ”läkningsförmågan” och på så sätt bli kvitt mina småproblem och förhoppningsvis inte få någon cancertumör – igen. Den är inte dyr, köp den. Den innehåller massor av intressant och rolig information som kan vara till stor hjälp. Skrivet på ett synnerligen lättsamt sätt.

Tarmbakterie som sänker stresshormonnivåerna i blodet och hur det som pågår i tarmen påverkar känslor och tankar.

 • Sid 120-124  Kap.2 Tarmens nervsystem, hur tarmen påverkar hjärnan, hur tarmen (och dess bakterieflora) påverkar hjärnan – om LACTOBACILLUS RHAMNOSUS JB-1.

Matintolerans, mikroinflammati0ner, immunceller och lymfa och IBS (Irritabel tarm)

 • Sid 126. IBS Irritabel tarm (Irritable Bowel Syndrome), celiaki och glutenintolerans, glutenkänslighet.
  Tarmluddet är inte inflammerat eller trasigt men immunsystemet kan ändå påverkas negativt. Tarmen kan också vara genomsläpplig under kort tid, genom antibiotika, alkohol eller stress.
 • Sid. 61 laktosintolerans – Hos 75% av befolkningen stänger genen sakta av sig när vi blir äldre.
 • Sid. 62. fruktosintolerans – Mekanismen bakom fruktosintolerans skiljer sig från gluten och laktosintolerans. …fruktosIntoleransen påverkar humöret eftersom sockret hjälper andra näringsämnen att bli upptagna i blodet. Aminosyran tryptofan hänger sig gärna fast vid fruktos, men om vi har så mycket fruktos i magen att det inte kan absorberas (av tarmen?) och går vidare till tjocktarmens bakterier, så går vi miste om tryptofanet också.
  Tryptofan behöver vi för att bygga serotonin. Brist på serotonin kan leda till depressioner… Undersökningar av glukos-fruktos sirap (som ingår i färdigdressingar) visar att även hos människor utan fruktosintolerans undertrycker den sirapen signalämnen för mättnad, leptin.
 • Sid. 64. nitrit – I Tyskland begränsades den tillåtna mängden nitrit i korv till 100 milligram per 1 kilo kött efter det har mycket färre människor drabbats av magcancer.

Överbelastningar

 • Antibiotikabehandlingar, stor stress eller maginfektioner
  sid. 65. Antibiotikabehandlingar, stor stress eller maginfektioner är vid sidan av ”det allmänna för mycket” några typiskt utlösande faktorer för att man under en tid reagerar känsligt på vissa livsmedel. Då är lösningen inte att avstå resten av livet, utan vänta tills allt lugnat ner sig, för att man på nytt kan äta något som man en viss tid inte tålde – fast i mängder man tål bra.
 • ämnesomsättning, inflammation och övervikt – en hypotes
  Sid 175-176  Kap.3 Mikrobernas värld, på vilket sätt kan bakterier göra oss tjocka -tre hypoteser
  ”Vid problem med ämnesomsättningen som övervikt, diabetes och höga blodfettsvärden kan man för det mesta även finna lätt förhöjda inflammationsmarkörer i blodet. … Och inte nog med det: det är inte bara bakterier som kan orsaka subkliniska inflammationer – hormonell obalans, för mycket östrogen, vitamin D-brist eller för mycket mat som innehåller gluten har också observerats som möjliga orsaker.”
 • antibiotika
  Sid 216-219 Kap.3 Mikrobernas värld, antibiotika – Den som vill undvika onödiga antibiotikakrig i tarmen gör klokt i att följa följande fyra råd:
 • probiotika
  Sid 221 …De goda bakterier som är väl kartlagda och som vi känner till, får lov att kallas probiotika…Hjälpsamma bakterier är en viktig del i vårt liv, alla är inte kända och kartlagda…De goda tarmbakterierna – Inom aktuella forskningsområden har de visat lovande resultat när det gäller matsmältningsbesvär, resediarré, laktosintolerans, övervikt, inflammatoriska ledbesvär och diabetes.
 • prebiotika
  Sid 232. Prebiotika handlar om att med viss mat gynna goda bakterier. De gillar liljeväxter, korgblommiga växter och resistent stärkelse (kallt ris och kallt potatis t.ex.) och även följande saker …
Annonser

En reaktion på ”Giulia Enders ”Charmen med tarmen” (Darm Mit Charme”) 2014

 1. Ping: Sammanställning av olika mjölksyrekapslars innehåll, mikrobiotisk flora och cancer | skepnader

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.