Immunsystemet

353 ord / words (No english version) 2016 03 02

flagga svenskEftersom länkar kan flyttas och deras innehåll ändras, då ny information tillkommer – så har jag kopierat ner den här sidan, för att ha den. Men den som vill ha den senaste versionen och veta mer om”immunbrist” se artikeln på ”rätt ställe” klicka på länken. 2016 03 02 ligger den kvar och har samma innehåll.

Så funkar immunsystemet

http://www.immunbrist.se/immunsystemet.html 2015 08 21, Copyright © 2015 Baxalta. All rights reserved.

Immunförsvaret skyddar oss mot infektioner. Det bekämpar infektioner oavsett om de orsakas av bakterier, virus, svampar eller parasiter.
Immunförsvaret utgörs av vita blodkroppar. Sammanlagt finns över hundra miljarder vita blodkroppar i kroppen. De kan delas in i olika kategorier efter utseende och funktioner.

Första försvarslinjen – det ospecifika immunförsvaret

Hela immunförsvaret är uppbyggt i olika nivåer, som är mer eller mindre avancerade. Hud, slemhinnor och saltsyra i magsäcken tillhör det mest basala försvaret.
Denna första försvarslinje kallas det ospecifika immunförsvaret. Här finns en ogästvänlig miljö som gör det svårare för smittämnen att ta sig in.
Det ospecifika immunförsvaret är medfött.

En bild över immuförsvaret

Specialisterna – det specifika immunförsvaret

Det specifika immunförsvaret är långsammare, men å andra sidan mer avancerat. Varje vit blodkropp är specialiserad och kan bara rikta in sig på ett smittämne (antigen).
Det specifika immunförsvaret är inte medfött. Det utvecklas när vi möter nya smittämnen eller blir vaccinerade. Då bildas så kallade minnesceller. Minnescellerna ger skydd om ett visst smittämne dyker upp igen.
I det specifika immunförsvaret ingår lymfocyterna. Det finns två huvudgrupper av lymfocyter: T- och B-lymfocyter. T-lymfocyternas delas in i två undergrupper: cytotoxiska T-lymfocyter (mördarceller) och T-hjälparceller.
Mördarcellerna är skickliga på att jaga, upptäcka och döda virusinfekterade celler eller cancerceller. En del mördarceller kan utvecklas till minnesceller.
T-hjälparcellernas samordnar och styr immunförsvaret. De gör det genom att utsöndra olika signalsubstanser.
B-lymfocyterna mognar i benmärgen. När de träffas av ett smittämne de känner igen omvandlas de till plasmaceller som producerar antikroppar.
Antikropparna kan som målsökande robotar binda och oskadliggöra ett smittämne. En aktiverad plasmacell kan bilda upp till 2 000 antikroppar per sekund.

Från Illustrerad vetenskap har jag plockat denhär länken om immunsystemet. Även denna länk ligger kvar 2016 03 02.

Hur fungerar immunförsvaret?

http://illvet.se/manniskan/fysiologi/hur-fungerar-immunforsvaret 2015 08 21
FYSIOLOGI:Vilka celltyper gör att kroppen kan bekämpa till exempel bakterier?

 

Annonser

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.