Makten, demokratin, företagen och ISDS – år 2015

“Contract Signing” by Jeroen van Oostrom, FreeDigitalPhotos.net.

“Contract Signing” by Jeroen van Oostrom, FreeDigitalPhotos.net.

flagga svensk240 ord/ words (No english version) 2015 09 19

En debattartikel från GöteborgsPosten 2015 07 08 som visar svårigheten med att upprätthålla demokratin. Ett avtal har skrivits på som innebär att, jag citerar ur artikeln.

”Trots massiv kritik, så tar förslaget som Europaparlamentet ska rösta om inte avstånd från det så kallade investeringsskyddet (ISDS) med specialdomstolar som ska skydda företag inte bara från direkt expropriering, utan också från det märkliga indirekt expropriering. Det betyder att länder kan bli skadeståndsskyldiga om de gör något som minskar ett företags beräknade framtida vinst. Exempel på sådant kan vara nya miljöregler eller regler om att skattepengar i välfärdssektorn ska återinvesteras i verksamheten. Att sådana regler kommer till genom demokratiska beslut i rättssäkra stater saknar då betydelse. Avtalet är en ren och skär maktförskjutning från demokratiska församlingar till storföretag och kapital.”

För den som vill läsa hela artikeln, gå till >>TTIP släpper makten till amerikanska storbolag, ännu en artikel av samma politiker, denna gång publicerad i Svenska Dagbladet som lyfter fram den här typen av avtal som ett hot mot den demokratiska ordningen och de väldigt få fördelar det ger (om man strävar efter samhällen med välmående människor förstås) är >> ISDS ett hot mot demokratin. För att följa det som skrivits om avtalet i media kan man gå till >>Europaportalen och bilda sig en egen uppfattning.

Att jag inte insett att avtalet betyder en maktförskjutning är jag nog inte ensam om. Klausulen om ISDS (Investor-State Dispute Settlements (ISDS) ) är viktig.

Annonser

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.