fakta och förklaringsmodeller

312 ord/words (No english translation) 2015 09 19

Vetenskap,religion,ideologi, fakta, strategi, handlingsberedskap, omdöme, kontroll…

flagga svenskMedan jag ser på första avsnittet i programserien ”våra sjukdomars historia” slår mig skillnaden mellan fakta och förklaringsmodeller. I programmet presenteras iakttagelser, mätbara spår efter sjukdomar i gamla benrester från mänskliga skelett och mumier. Ben och kroppsvävnad som visserligen skapades tusentalsår tillbaka i tiden, men som finns kvar i dag, möjliga att se, mäta, ta på och att undersöka av bland andra, våra forskare. Benrester och vävnader som visar samma spår av cellstruktur som benrester och vävnader skapade idag visar. Ett sätt att visa att dessa ”sjukliga” bildningar har utvecklats på oss människor långt tillbaka i tiden. T.ex att konstant nybildning av spermier sker på samma sätt som cancerceller. Att det är så kan alltså forskare konstatera idag, det som läggs till den
Fakta av det här slaget presenteras tillsammans med en vetenskaplig förklaringsmodell om varför de sjukliga vävnaderna utvecklats. Evolutionsteorin om urval för överlevnad kommer i det här fallet in.
Nu ska jag vara rättvis och klargöra att man redan i början av programmet gör klart att man i programmet utgår från det evolutionära perspektivet, i ett sekulariserat land som Sverige där det är den vetenskapliga förklaringsmodellen som är påbjuden och som också väger tyngst i vår samhälleliga diskurs, ses det kanske som en självklarhet, onödig att poängtera. Men ska serien visas i en annan kultur, så är det inte lika självklart.

Vi eller åtminstone jag, behöver förklaringsmodeller för att göra ”fakta” meningsfulla. Fakta i betydelsen det gjorda, det mätbara. Dock, jag ser många gånger exempel på att förklaringsmodellen, blir densom så att säga får styra fakta och bestämmer vad som är relevant att se och undersöla

-istället för att hålla själva förklaringsmodellen mer löst…

Det är vad vi faktiskt övar när vi tecknar kroki – att se med nya ögon, tolka det vi ser på olika sätt och ge det olika uttryck.

Annonser

Comment/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.